17 d’abr. 2013

Fets Aeris durant la Guerra Civil a Catalunya


 
El divendres 22 de febrer de 2013, gOvi amb el suport de la llibreria Índex va organitzar a la biblioteca Ernest Lluch i Martín l'acte "Fets aeris a la guerra civil. La guerra aèria a Catalunya", amb intervencions de Alexis Serrano, del Centre d'Estudis Vilassarencs i de David Gesalí, que va fer la presentació del seu nou llibre "Guerra Aèria a Catalunya".

Alexis Serrano va fer referència a diferents circumstàncies relacionades amb el conflicte en clau local, com els coneguts “búnquers” i va obsequiar a la seixantena de persones assistents amb el passi d'un vídeo on en Xevi Ramon comentava els seus records referents a les bombes que caigueren al carrer Arpella i voltants, a Vilassar de Mar.

Per la seva part David Gesalí va fer referència als bombardejos sobre Barcelona i altres indrets de Catalunya sobre la població civil. Però més enllà, explicà els motius de la seva estratègia, els quals fins ara no havien arribat al coneixement dels ciutadans, rigorosament ocultats, quedant així aquests fets a l'ombra.

"Guerra Aèria a Catalunya", de l'editorial Dalmau, recull nombroses il•lustracions en imatges, recopilades dels arxius no oficials de la Guerra Civil i narra tot un seguit de relats i reflexions que ajuden a explicar aquesta part de la història, d'una manera més transversal.

El llibre s'ha convertit en un referent perquè no tan sols detalla els bombardejos sobre la població civil, sinó que aprofundeix sobre els motius i les estratègies bèl•liques del moment i es complementa amb documentació i testimonis directes.


DAVID GESALÍ BARRERA és historiador de la Universitat Autònoma de Barcelona, màster en Didàctica de les Ciències Socials i Patrimoni per la Universitat de Barcelona. Especialista en història aeronàutica, és autor de diverses publicacions, entre les quals destaquem Delfin, El avión Grumman CCF (2005) i L'aeròdrom 329. Montornès del Vallès i l'aeronàutica en la Guerra Civil espanyola (2008).


Agraïm el suport de l’Ajuntament de Vilassar de Mar i la col.laboració del Centre d’Estudis Vilassarencs, de la Llibreria Index, de la Biblioteca Ernest Lluch i de Vilassardemar.tv.